Vi feirer Seaweed Day

Foto: United Nations Global Compact

Den 4. juni markeres Seaweed Day, en dag som ble innstiftet av FN for å sette fokus på bærekraftig og regenerativ dyrking av av alger og tare.

Nesoddtangen, 4. juni 2025

 

Seaweed Day ble innstiftet 4. juni 2020, da United Nations Global Compact lanserte Seaweed Revolution, en rapport satt sammen av private aktører, forskningsinstitutter og FN-organisasjoner.

Marinreparatørene jobber med lokale tiltak i indre Oslofjord, med fokus på regenerativ dyrking av sukkertare og blåskjell i foreningsdrevne fjordhager.

Vi åpnet Norges første fjordhage på Nesoddtangen i januar 2024, et pilotanlegg der vi tester utstyr og metodikk, og løser de praktiske utfordringene knyttet til drift av en fjordhage.

Høsting av sukkertare i fjordhagen på Nesoddtangen.

Målet vårt er å etablere en rekke fjordhager i indre Oslofjord, og de to første anleggene i tillegg til pilotanlegget på Nesoddtangen skal åpne i Bærum høsten 2025.

I fjordhagene kan man dyrke deilig sjømat, og samtidig bidra positivt til havmiljøet i Oslofjorden ved å rense vannet og binde næringssalter som nitrogen og karbon. En fjordhage er også en sosial læringsarena som tilbyr en ny måte å bruke fjorden på.

Marinreparatørene er med i det europeiske nettverket Cool Blue Future, som har et manifest for regenerativ dyrking av matressurser i havet.

Rapporten fra FN deler en visjon om potensialet for algeindustrien, og forteller hvordan dyrking av tare kan bidra til å løse matkrisen, bekjempe klimaendringer og forbedre økosystemet i havet.

Bieffekter av en vellykket satsing på taredyrking kan også gi flere bærekraftige arbeidsplasser og kan i et globalt perspektiv bidra til bekjempelse av fattigdom.

Rapporten ser på hvilke utfordringer taredyrking bringer med seg, og hvilke hindringer som ligger i veien for bærekraftig utvikling av denne industrien.

Seaweed Revolution

I rapporten setter United Nations Global Compact fokus på disse hovedpunktene:

  • Harmonisering av lovverk og reguleringer
  • Deling av resultater og forskning
  • Legge til rette for innovasjon
  • Gode felles marine områdeplaner
  • Nye investeringer kan stimulere til vekst


– Hvis får dette til på riktig måte er vi ved begynnelsen av en reise for å høste det bærekraftige potensialet i vårt største fellesgode – havet, skriver FN i forordet.

I tråd med FNs mål om å utrydde sult, viser rapporten av hvis utnytter bare 2% av havet til dyrking vil dette kunne gi nok proteiner til 12 milliarder mennesker.

Dermed er tang og tare et av de beste kortene vi på hånden for å løse mange av utfordringene fremover – men det må skje på en bærekraftig måte.

Norges lange kystlinje byr på enorme muligheter for dyrking av tare. Selv om sjømat bestandig har vært en del av kostholdet vårt, er det sjelden å se alger på middagsbordet.

Seaweed Day bidrar til å sette fokus på gastronomi og matauke, og forhåpentligvis vil flere få øynene opp for tare som en sunn og bærekraftig ressurs.

Vil du starte en fjordhage?

Marinreparatørene er et kompetansesenter for regenerativt havbruk og marine nyttehager, og medlem i det europeiske nettverket Cool Blue Future.

Vi kan bidra med hjelp til organisering av fjordbrukslag, kontakt med kommunene, utredning av egnede områder, prosjektering og nødvendige søknader, samt med å sette opp selve anlegget og lære opp nye “fjordbrukere”. Vi kan også levere sukkertaresporer til utsetting fra vårt eget laboratorium på Nesoddtangen.

Vi jobber i dag med å få på plass finansiering, der intensjonen er at kommunene ikke skal ha utgifter i forbindelse med etablering og drift av nyttehager.