Utredning av nye fredningsområder

Foto: Christian Skauge

Marinreparatørene har fått i oppdrag fra Asker kommune å utrede to nye fredningsområder for hummer, samt se på mulig­heten for å utvide de to eksisterende fredningsområdene i kommunen.

Nesoddtangen, 13. november 2024

 

Fra før er det opprettet frednings­områder for hummer ved Nordre Langåra og ved Sjetéen i Drøbak­sundet. Det siste området ligger både i Asker og Frogn kommuner. Begge områdene ble opprettet i 2021.

Marinreparatørene skal utrede en eventuell utvidelse av disse områdene, samt opprettelse av to nye frednings­områder mellom Nærsnes og Åros, og sør for Tofte.

A: Mulig utvidelse: Nordre Langåra hummerfredningsområde.
B: Mulig nytt hummerfredningsområde
C: Mulig utvidelse: Jetéen hummerfredningsområde.
D: Mulig nytt hummerfredningsområde.

 

 

Hummerbestanden i Norge er redusert med 92% de siste 90 årene, ifølge tall fra Havforskningsinstituttet. Hum­meren er vurdert som en sårbar art i den norske rødlista, og trues av både overfiske, tjuvfiske og spøkelsesfiske.

For å kunne opprettholde en levedyktig bestand må hummeren beskyttes gjennom fiskeritiltak.

Dette gjøres ved praktiske tiltak som begrensning av sesongen, antall teiner, minstemål, maksimumsmål og fluktåpning i teinene.

Videre er det opprettet drøyt 60 fredningsområder der fiske etter hummer er forbudt hele året. Fem av disse områdene ligger i indre Oslofjord – nå kan det bli to til.

En av effektene av hummerfrednings­områdene er at når bestanden øker her vil flere hummer vandre ut av fredningsområdet og dermed bidra til å øke den delen av bestanden som er gjenstand for fiske i hummersesongen.

Undersøkelser gjort av Havforsknings­instituttet viser at hummerbestanden i fredningsområdene kan dobles eller tredobles i løpet av få år.

Marinereparatørene gjennomfører prøvefiske etter hummer i indre Oslofjord hvert år, og våre funn bekrefter det Havforsknings­instituttet har rapportert.

Ordfører i Nesodden kommune Cathrine Kjenner Forsland var med på prøvefiske av hummer.

 

Det første fredningsområdet i indre Oslofjord ble opprettet utenfor Nesoddtangen i 2017, og her har vi dokumentert en tredobling av bestanden. De andre områdene i indre Oslofjord er foreløpig for nye til de viser samme vekst i bestanden, men denne er i ferd med å øke.

Det har ikke vært rapportert at verken fritidsfiskere eller yrkesfiskere har fått mindre hummer etter at frednings­områdene begynte å bli opprettet for 18 år siden. Snarere tvert i mot – de siste to sesongene har det vært rapportert om svært gode fangster.

Hummeren er en nøkkelart i Oslo­fjorden, og bidrar til flere grunn­leggende økosystemtjenester. Som en del av det marine økosystemet bidrar hummeren til å opprettholde artsmangfoldet, og den spiller en rolle i marine næringskjeder både som predator og byttedyr.

Hummerfisket har lange tradisjoner og er kulturelt viktig både som rekreasjon og i yrkesfiske. Skal man kunne opprettholde fritidsfiske av hummer krever dette at fisket er bærekraftig.

Dermed må bestanden være robust nok til å tåle uttaket, som er på ca. 400.000 hummer årlig.

Her spiller fredningsområdene en svært viktig rolle. Hummeren får være i fred til å formere seg og vokse opp uten å trues av fiske. Forskning viser at hummeren både blir større og øker i antall i fredningsområdene sammenliknet med referanseområder der den ikke er fredet.

Fiskeridirektoratet har tidligere invitert alle landets kommuner som har hummer til å opprette frednings­områder for hummer. Dessverre går dette arbeidet relativt sakte, selv om det har blitt opprettet flere nye områder de siste årene.

På bakgrunn av dette er vi svært glade for oppdraget fra Asker kommune til å utrede to nye fredningsområder, samt å vurdere å utvide de to som allerede eksisterer.

Vil din kommune opprette et fredningsområde?

Marinreparatørene sitter med solid kompetanse og erfaring på dette, og bistår gjerne kommuner i dette arbeidet, enten ved å kjøre hele prosessen, eller som konsulenter, for å sikre en best mulig utredningsprosess. Ønsker du å vite mer om dette arbeidet finner du våre utredningsrapporter her. Kontakt oss gjerne på post@marinrep.no.