Sneiper skader livet i havet

Bildet er generert med Imagen 3

Sigarettsneiper og brukte snus­poser er blant miljø­verstingene langs kysten. Nikotinet har alvorlige konsekvenser for langt mer enn menneskets helse – det skader også livet i havet.

Nesoddtangen, 31. mai 2024

 

Du har sikkert sett det – eller gjort det selv: Når røyken er ferdig eller snusen oppbrukt, går sneipen eller snusposen på sjøen.

Det er naturligvis ikke greit. Brukte sigarettfiltre brytes svært langsomt ned, og blir til mikroplast. I tillegg inneholder de svært skadelige stoffer.

I en undersøkelse fant forskere ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA) at sneipene truer livet i havet:

– Børstemark ble utsatt for stoffer fra brukte sigarettfiltre i sjøvann med konsentrasjoner 60 ganger lavere enn det man finner i urban avrenning, sier NIVA-forsker Kevin Thomas til Forskning.no.

Forskerne fant at børstemarken Hediste diversicolor brukte mye lengre tid på å grave seg ned i havbunnen, og tapte over 30 prosent av kroppsvekten. Arten finnes langs store deler av Norskekysten, inkludert i Oslofjorden.

Hediste diversicolor

Børstemarken Hediste diversicolor. Foto: L. Gall/Yale Peabody Museum (public domain)

I tillegg fant de skader i arvematerialet til rundt halvparten av børstemarkene som ble utsatt for stoffene fra de brukte sigarettfiltrene.

Børstemark er en viktig del av økosystemet i havbunnen. Når de sliter med å grave seg ned, kan det påvirke alle dyrene som lever og bor der.

Forskerne mente at de giftige stoffene som lå igjen i sneipene var mer skadelige enn mikroplast­partiklene som filtrene er lagd av.

En undersøkelse fra San Diego State University (SDSU) viste at bare én sneip kunne drepe fisk som svømte i en bøtte med en liter vann.

Foto: Joe Abbruscato/Flickr (CC BY-NC 2.0)

Når fisk, sjøfugl og andre dyr får i seg filterpartiklene er dette svært skadelig. Forskerne ved SDSU mente at sneipene burde merkes som «toxic waste» – giftig avfall.

Verdens røykfrie dag ble opprettet av Verdens helseorganisasjon (WHO) i 1987 for å skape oppmerksomhet om helseskadene og risikoen nikotin medfører.

I 2007 endret Helsedirektoratet navnet fra Verdens røykfrie dag til Verdens tobakksfrie dag, for å inkludere snus. Dagen markeres 31. mai hvert år.

Hvert år havner 4,5 billioner sneiper i naturen, og mange av dem ender naturligvis opp i havet før eller senere.

Dersom du er blant dem som røyker eller snuser er det beste du kan gjøre å slutte – og du må i hvert fall ikke kaste sneipene eller posene i naturen.


Kilder: 

Forskning.no
Nature.com
Artsdatabanken
Verdens Helseorganisasjon
Forente Nasjoner
San Diego State University

ill_sneip

Sneiper og snusposer

Sigarettsneiper og brukte snusposer er blant miljøverstingene langs kysten. Nikotinet har alvorlige konsekvenser for langt mer enn menneskets helse – det skader også livet i havet.

Hvert år havner ca. 4,5 billioner sneiper i naturen i hele verden. Én sneip i en bøtte med en liter vann er nok til å drepe fisk som svømmer der, og stoffene skader arvematerialet til marine organismer.

Ikke kast sneiper og brukte snusposer i naturen!