Småbåtvrak er en miljøtrussel
Prosjektet «Båt på bunn» er et initiativ fra Marinreparatørene som har som mål å finne og heve småbåtvrak i indre Oslofjord. Disse utgjør en betydelig miljøtrussel.
I indre Oslofjord ligger det fortsatt hundrevis av vrak av små fritidsbåter, og disse utgjør en betydelig miljøutfordring. Når gamle plastbåter synker eller forlates i fjorden, begynner de å brytes ned.
Dette foregår over flere tiår, og fører til at plast, olje og miljøgifter lekker ut i vannet og skader livet i fjorden. Mikroplast og giftige stoffer fra båtvrakene kan skade fisk, sjøfugl og andre marine arter.
I prosjektet «Båt på bunn» leter vi etter vrak av småbåter med sonar og undervannsdrone, og utvikler metoder for å heve vrakene.

Småbåtvrak er en betydelig kilde til mikroplast, og de inneholder ofte drivstoff, olje og andre miljøskadelige stoffer.
De fleste fritidsbåter i Norge er laget av plast eller komposittmaterialer. Når disse over lang tid brytes ned i sjøen, frigjøres mikroplast og miljøgifter fra både skrog, inventar, bunnstoff og annet utstyr.
Mikroplast kan tas opp av små organismer og bevege seg videre oppover i næringskjeden, noe som til slutt kan påvirke både dyreliv og mennesker.
Oslofjorden har allerede store miljøproblemer, blant annet på grunn av overgjødsling og utslipp fra landbruk og kloakk. Dette har ført til tilbakegang for viktige arter som torsk, sukkertare og ålegress.

Dykkere kommer ofte over småbåtvrak, og de kan gjerne melde fra til oss..
Utslipp fra båtvrak bidrar ytterligere til forverringen av fjordens tilstand. For å sikre en ren og trygg fjord for fremtiden, er det nødvendig å fjerne kilder til forurensning – inkludert gamle og forlatte fritidsbåter.
Vrak på bunnen fører ofte til fastsetting av fiskeredskaper, som igjen truer livet på bunnen – særlig hummer og andre krepsdyr. I tillegg kan vrakene være til hinder for ferdsel og utgjøre en fare for andre båter, spesielt i grunne områder.
Et obligatorisk småbåtregister vil gjøre det vanskeligere å dumpe båter, og det vil bli enklere å finne eiere og holde dem ansvarlige etter prinsippet om at forurenser betaler.
Et av småbåtvrakene vi har lokalisert i indre Oslofjord.
Fjerning av vrakbåter er ressurskrevende og kostbart. Vi kan bare fjerne de aller minste vrakbåtene – de større krever profesjonell håndtering og denne utgiften faller på kommunen hvor vraket ligger.
Et bedre system for innlevering og registrering av båter vil kunne redusere både kostnader og miljøbelastning.
Vi støtter derfor arbeidet med å få innført et obligatorisk småbåtregister. Ved siden av andre fordeler vil det også være bra for miljøet i Oslofjorden.

Det er ikke bare på bunnen av Oslofjorden vrakbåter er et problem – men de på land er mye lettere å fjerne.
Å fjerne vrak av små fritidsbåter fra indre Oslofjord er avgjørende for å:
-
Redusere utslipp av plast, mikroplast og miljøgifter til fjorden
-
Forbedre forholdene for fisk, sjøfugl og annet marint liv
-
Redusere økonomiske og praktiske byrder for samfunnet
Et rent og levende fjordmiljø er viktig for både natur, friluftsliv og kommende generasjoner. Fjerning av vrakbåter er derfor et nødvendig og effektivt tiltak for å beskytte indre Oslofjord.

Båt på bunn
Det er svært viktig å fjerne gamle båtvrak. Sunkne fritidsbåter blir med tiden kilde til mikroplast, og i tillegg kan de inneholde drivstoff, olje og andre skadelige stoffer.
I prosjektet «Båt på bunn» leter vi etter småbåtvrak ved hjelp av sonar og ROV. Vi utvikler metoder for å heve mindre vrak.
Vi er ikke utstyrt for å fjerne større båtvrak, og disse må heves av profesjonelle. I slike tilfeller melder vi fra til kommunen der vraket ble funnet.