Nytt liv i Oslofjorden

Oslofjorden, som en gang var en av Norges mest artsrike fjorder, er i dag i en økologisk krise.

Marinreparatørene er en ideell organisasjon som jobber med konkrete miljøprosjekter lokalt i Indre Oslofjord som har til hensikt å bedre tilstanden til de marine økosystemene i fjorden. 

Prosjektene spenner over et bredt spekter som inkluderer opprydding, formidling, vern og marin restaurering. Felles for alt vi gjør er at det er kunnskapsbasert og gjennomføres i tett samarbeid med fagmiljøene.

Vi jobber for å skape nytt liv i Oslofjorden, gjennom lokale prosjekter som bedrer tilstanden i de marine økosystemene i fjorden.

Siden oppstarten i 2014, som en forening basert på frivillighet, har vi i dag vokst til å bli en organisasjon med tre faste ansatte, hvorav to marinbiologer, og en stab på 4-6 medarbeidere som jobber deltid på prosjektbasis.

Vi holder til i egne lokaler ytterst på Nesoddtangen, midt i Indre Oslofjord, og er utrustet med båter og utstyr som gjør oss i stand til å jobbe med et bredt spekter av oppgaver i fjorden. 

Marinreparatørene ble tildelt Oslofjordprisen 2018 av Oslofjorden friluftsråd for vårt arbeid i Indre Oslofjord.

Et av våre viktigste prosjekter er den marine nyttehagen – eller fjordhagen – som vi åpnet som Norges første i januar 2024. I fjordhagen dyrker vi sukkertare og blåskjell, to arter det er mangel på i fjorden.

Taresporene dyrker vi frem i vårt eget laboratorium på Nesoddtangen, og vi har bygd opp kompetanse på utredning, planlegging, installasjon og drift av fjordhager.

Målet er å bidra til etablering av fjordhager flere steder i indre Oslofjord. Vi har fått i oppdrag av Akershus fylkeskommune og Bærum kommune å etablere to anlegg i Bærum i 2025, og det kommer også en fjordhage utenfor det nye buggeprosjektet på Spro på Nesodden.

Vi er medlem i det europeiske nettverket Cool Blue Future, og er norsk kompetansesenter for regenerativ dyrking av lavtrofiske arter i sjøen.

I menyen øverst på siden finner du mer informasjon om hva vi jobber med, aktuelt og nyheter, arrangementer og mer informasjon om de som jobber her.

Har du spørsmål er du hjertelig velkommen til å ta kontakt – og abonnér gjerne på nyhetsbrevet vårt nederst på siden!

ill_nyttehage_chrs

Hvordan kan vi bidra til etablering av nye fjordhager?

Marinreparatørene skal være et kompetansesenter for regenerativt havbruk og fjordhager.

Vi kan bidra med hjelp til organisering av fjordbrukslag, kontakt med kommunene, utredning av egnede områder, prosjektering og nødvendige søknader, samt med å sette opp selve anlegget og lære opp nye “fjordbrukere”. Vi kan også levere sukkertaresporer til utsetting fra vårt eget laboratorium på Nesoddtangen.

Vi jobber i dag med å få på plass finansiering, der intensjonen er at kommunene ikke skal ha utgifter i forbindelse med etablering og drift av fjordhager.