Marinreparatørene fyller 10 år

Lars Dalen

Grunnlegger og daglig leder Lars Dalen

Siden 2014 har Marinreparatørene jobbet for å skape nytt liv i Oslo­fjorden. I en ny video forteller vi om tiltakene for å bedre miljøet i fjorden.

Nesoddtangen, 29. desember 2024

Marinreparatørene har en finger med i spillet i de fleste av tiltakene for å bedre havmiljøet i indre Oslofjord. Vi rydder strender, fjerner spøkelsesredskap og småbåtvrak, og driver opplysningsarbeid.

Vi står også bak utredningen av de fem fredningsområdene for hummer i indre Oslofjord, og startet Norges første marine nyttehage på Nesoddtangen.

I en ny video laget av Heia Folk kan du se og høre mer om arbeidet for å skape nytt liv i Oslofjorden:

Daglig leder og grunnlegger Lars Dalen er med andre ord en mann med mange jern i ilden.

– Vi er stolte over arbeidet vi har gjort i de siste 10 årene, og gleder oss til å ta fatt på de neste 10, sier han.

Interessen for miljøet i Oslofjorden fikk han for alvor da han begynte å dykke for 15 år siden, og så den triste tilstanden med egne øyne.

Han brenner såpass mye for fjorden at han har tatovert en hummer for hvert av hummerfredningsområdene på overarmen.

Vi gjør årlig prøvefiske etter hummer i indre Oslofjord.

Det første fredningsområdet ble opprettet utenfor Nesoddtangen i 2017. Der ser vi nå en tredobling av hummerbestanden, sier han.

Siden da har Marinreparatørene utredet ytterligere fire fredningsområder, i Asker, Bærum, Drøbak og i Oslo Havn. Flere er også på vei, forteller Dalen.

– Asker kommune har bedt oss utrede to nye områder, og se på utvidelse av de to eksisterende områdene. Flere andre kommuner er også interessert, sier han.

Marinreparatørene gjennomfører hvert år prøvefiske av hummer i fredningsområdene for å måle bestanden og effekten. Statistikken finner du her.

Prinsippskisse av den marine nyttehagen

I januar 2024 åpnet Marinreparatørene Norges første marine nyttehage på Nesoddtangen. Dette er et akvakulturanlegg der det dyrkes sukkertare og blåskjell, to arter det er mangel på i fjorden.

– Blåskjell er i stand til å rense enorme mengder vann, og sukkertare binder både nitrogen og karbon. Målet er at nyttehagen skal høstes og brukes til mat og jordforbedring, forteller Dalen.

Vi jobber med flere interessenter for å etablere flere marine nyttehager i indre Oslofjord. Tiltakene er små og lokale, men har likevel effekt.

Nylig landet vi et prosjekt for å etablere to marine nyttehager med sukkertare og blåskjell i Bærum

Blåskjellveksten har vært god i år.

– Dette kan naturligvis ikke redde fjorden alene, men det er et viktig bidrag. Det er opp til myndighetene å sørge for rensing av nitrogen fra avløpsvann og innføre begrensninger på fiske, sier Dalen.

Han er naturligvis glad for at både Fiskeridirektoratet og Miljødirektoratet har gått inn for nullfiske innerst i Oslofjorden (fra Moss–Horten) og i de to nasjonalparkene Færder og Ytre Hvaler.

– Vi støtter dette forslaget og håper politikerne handler raskt. Det haster dersom vi skal redde livet i fjorden, sier Dalen.

Han håper Marinreparatørene ikke må vente til 20-årsjubileumet før nullfiske og totalfredning av fisken i fjorden er et faktum, og lover å fortsette arbeidet for å få det til.

ill_næringssalter

Næringssalter

Næringssaltene nitrogen og fosfor kommer hovedsakelig fra avløp og jordbruk og fører til overgjødsling av Oslofjorden. 

Dette  er en av hovedårsakene til oppblomstring av ettårige trådalger (såkalt “lurv”), som legger seg som et kvelende teppe over tang, tare og ålegress, som alle er viktige habitater. Overgjødsling kan føre til oppblomstring av plankton, som forårsake tilslamming og oksygensvinn.