Hva er lurv?

Lurv består av fintrådete, ettårige alger som danner tykke matter på bunnen og stenger ute sollyset slik at andre arter (som sukkertare) sliter med å overleve.

Lurv er et kjempestort problem i Oslofjorden, og spesielt på sensommeren blir det mye av det. Når de ettårige algene dør fører nedbrytningen til oksygenmangel og dårlig vannkvalitet.

De fintrådete algene er ikke fremmedarter, men forekommer naturlig i våre farvann. Hovedårsaken til at det er så mye av det er at det er for mye næringssalter (hovedsaklig nitrogen og fosfor) i sjøen. 

Dette stammer fra avrenning fra landbruket og fra avløpsvann/kloakk fra husholdningen rundt Oslofjorden.

Lurv er et kjempestort problem i Oslofjorden. Hvert år kommer den tidligere, og det blir stadig mer av den.

De siste 15 årene er det rapportert om kraftig økning av lurv, og havforskerne er bekymret for konsekvensene.

Renseanlegg som kan fjerne nitrogen er svært kostbart, og vi har alt for få av dem. Det er bare i Indre Oslofjord at det fjernes nitrogen, mens avløpsvannet lenger ute i fjorden ikke nitrogenrenses.

Skal vi få bukt med problemene er det på tide at staten går inn med en massiv investering for å bygge flere renseanlegg – og det haster! Kommunene har ansvaret for rensing av sitt eget avløpsvann, men mange av dem har ikke økonomi til det.

På den positive siden har Frogn kommune vedtatt av deres avløpsvann skal sendes i en sjøkabel til VEAS på Slemmestad, slik at det blir renset der. 

Moss kommune er i ferd med å oppgradere Fuglevik renseanlegg slik at det fra 2025 skal fjerne 70% av nitrogenet. Kostnaden er beregnet til ca. 2 milliarder kroner. 

Også i Fredrikstad er renseanlegget FARA under oppgradering. Det går altså fremover – men dessverre tar det alt for lang tid.

Et annet problem er at det er kystkommunene som er pålagt å stå for nitrogenrensing, men mye av næringssaltene kommer fra kommuner i innlandet, helt nord til Røros. 

Området som har avrenning til Oslofjorden huser nesten halve Norges befolkning. Hvorfor er det slik at hele regningen for nitrogenrensing legges på kystkommunene? Her må man tenke nytt, og dele på kostnadene!

Dette er definisjonen på lurv, utarbeidet av Norsk institutt for vannforskning (NIVA):
  • Definisjon: Lurv er en uformelig masse av sammenvevde fintrådige alger, hvor enkeltindividene er vanskelige å skille.
  • Dannelsesårsak: Ukontrollert vekst av opportunistiske fintrådige alger, inkludert rørformede og trådformede arter, samt bentiske kiselalger og blågrønnbakterier.
  • Forekomst: Kan være fastsittende eller løstliggende.
  • Indikator for dårlig tilstand: Høy tetthet av lurv indikerer dårlig tilstand eller negativ påvirkning på økosystemet. Dette gjelder spesielt når lurven dominerer på fjell, sedimentbunn, tang, tare eller ålegras, eller har erstattet stedegne flerårige habitatdannende arter.

Vil din kommune opprette et fredningsområde?

Marinreparatørene sitter med solid kompetanse og erfaring på dette, og bistår gjerne kommuner i dette arbeidet, enten ved å kjøre hele prosessen, eller som konsulenter, for å sikre en best mulig utredningsprosess. Ønsker du å vite mer om dette arbeidet finner du våre utredningsrapporter her. Kontakt oss gjerne på post@marinrep.no.