Hummer



Hummeren trives godt i indre Oslofjord, og er som topp-predator en viktig brikke i økosystemet.
Hummerbestanden er redusert med omkring 90 prosent de siste 100 årene, og derfor må hummeren vernes.
Hummeren har et karakteristisk utseende med to velutviklede klør – en kraftig knuseklo og en slankere sakseklo. Kroppen er langstrakt.
Den blir svært gammel, og kan bli opptil 50 cm lang og veie rundt 8 kg. Slike kjemper er imidlertid sjeldne.
Fargen varierer fra svart til gråbrun, eller blåaktig med hvite marmoreringer.
Hummeren er nattaktiv og stedbunden, og foretrekker områder med hardbunn med skjulesteder. Ved siden av fredning er utplassering av hummerhus et viktig tiltak.
Det finnes bare to arter hummer – europeisk hummer (Homarus gammarus) og amerikansk hummer (Homarus americanus. De holder til på hver sin side av Atlanterhavet. I Norge finner man hummer nord til Nordland, og i tillegg finnes en egen hummerbestand i Tysfjord. De senere årene er det gjort enkeltfunn i Vesterålen og på Senja.
Det er gjort ca. 30 funn av amerikansk hunner i Norge. De har sannsynligvis blitt sluppet ut i våre farvann. Det er ikke gjort nye funn siden 2017.
Meld fra om det du finner
Har du funnet noe uvanlig eller noe du ikke vet hva er i sjøen eller på stranden? Bidra i prosjektet Kysthjelperne, som er et samarbeid mellom Oslofjordens friluftsråd og Havforskningsinstituttet!
Registrer funnet på Dugnad for Havet, så hjelper du forskerne til å få bedre oversikt over hvilke arter som finnes i Oslofjorden – og samtidig får du svar på hva det er du har funnet.