God blåskjellvekst i år

Foto: Truls Øverland

Blåskjellveksten i Indre Oslofjord har vært god i sommer. Vi har fått massevis av småskjell på yngelsamlerne – og nå begynner de å vokse seg store.

Nesoddtangen, 23. august 2024

I mai satte vi ut yngelsamlere for blåskjell ni forskjellige steder i Indre Oslofjord, fra Aker Brygge til Håøya – og så ventet vi i spenning på om det skjedde noe.

Allerede etter et par uker kunne vi se bittesmå skjell som hadde festet seg på yngelsamleren på Aker Brygge, og to uker senere var det tett i tett med skjell på Kavringen.

Også i Bestumkilen var påslaget av yngel svært bra, mens de to yngelsamlerne i Tåjebukta og Dragsundet hadde relativt lite. Det skulle imidlertid endre seg.

Vi fulgt med på yngelsamlerne med jevne mellomrom gjennom sommeren, og kunne med glede fastslå at vi fikk skjell på alle tauene i fjorden.

Nå i mot av august har de største skjellene oppnådd en lengde på ca. 2 cm. Yngelsamlerne skal fortsatt stå i fred noen uker før vi flytter dem til den marine nyttehagen. 

Før skjellene melder permanent flytting til Nesoddtangen skal vi flytte dem over i spesielle strømper hvor de kan vokse seg store.

Strømpene skal henge under bøyene i den marine nyttehagen, som neste år vil bli utvidet til å ha to rader med sukkertare på hver side slik som på illustrasjonen.

Det blir veldig spennende å se i hvilken grad ærfuglen forsyner seg av blåskjellene. Hvis innhugget blir for stort må vi kanskje vurdere å dyrke skjellene i bur i stedet for i strømper.

En voksen ærfugl kan spise 1-2 kilo skjell i døgnet. De foretrekker skjell på 10-25 mm, og river gjerne løs klaser med skjell og rister løs det ønskede skjellet under vann.

Skjellene svelges hele når ærfuglen kommer til overflaten, og knuses og males opp i kråsen. Når skjellene blir 3-4 cm lange blir de for store og harde, og får vanligvis være i fred. 

Foto: Rikard Fröberg (CC BY-SA 2.0)

Noe av den beste veksten har kommet på yngelsamlerne på Håøya, så selv om starten var treg har det vært mye yngel også der ute. Det ser ut til at blåskjellene har gytt på et litt senere tidspunkt her enn lenger inne i fjorden.

Et voksent blåskjell kan filtrere opptil 5 liter vann i timen, og det betyr at et tre meter langt tau med til sammen ca. 1.500 skjell vil filtrere ca. 180.000 liter vann i døgnet.

Yngelsamlerne våre er utstyrt med en QR-kode, slik at de som finner en og lurer på hva det er for noe kan scanne den og lese mer på våre nettsider.

Slik har veksten utviklet seg:

Allerede 3. juni (to uker etter at yngelsamlerne var satt ut) hadde det festet seg yngel på tauet på Aker Brygge.

Den 11. juni var vi sikre på at vi ville få bra med blåskjell. Da var det tett i tett med bittesmå skjell på yngelsamleren på Kavringen.

Håøya vant til slutt! Her er de største skjellene ca. 20 mm lange. Bildet er tatt i midten av august.