Fremmede arter

Det finnes over 40 fremmede marine arter i Norge. Blant de mest kjente er havnespy, stillehavsøsters, japansk drivtang og penselkrabbe. Flere av dem er funnet i Oslofjorden.

Oslofjorden står overfor mange utfordringer, og fremmede arter er en av dem. Artene er en trussel mot naturmangfoldet, og kan fortrenge naturlig hjemmehørende arter.

Mange av de fremmede artene i Norge er alger, men det er også oppdaget flere forskjellige krepsdyr, sjøpunger og andre ryggradsløse dyr som ikke hører hjemme her.

Japansk drivtang, Sargassum muticum

Fremmede arter er en stor trussel mot naturmang­foldet, og det er viktig å oppdage dem så tidlig som mulig.

Bortsett fra fjerning av stillehavsøsters er det dessverre lite vi i Marinreparatørene kan gjøre for å bekjempe fremmede arter. Mange av dem har nok kommet for å bli.

Det viktigste både vi og andre kan gjøre er å være årvåkne og melde fra om funn av fremmede arter i Oslofjorden. Dette kan gjøres på Dugnad for Havet eller på Artsobservasjoner.

Rapportene hjelper havforskerne til å holde øye med utbredelsen av de fremmede artene. Her kan du lese mer om noen av artene som truer Oslofjorden:

Penselkrabbe, Hemigrapsus takanoi

I september 2024 gjorde vi funn av penselkrabbe på Aker Brygge.

Sidene er under oppbygging, og flere arter vil bli lagt til etter hvert.

Hva gjør vi med fremmede arter?

Dessverre er det lite Marinreparatørene kan gjøre med fremmede arter. I de fleste tilfeller lar det seg ikke gjøre å fange dem eller hindre dem i å etablere seg. Det eneste vi kan gjøre er å kartlegge utbredelsen. Ett unntak er stillehavs­østers, som kan fjernes eller ødelegges.

Årsakene til at fremmede arter kommer til våre kyster kan være ballastvann, eller som påvekst på skip. Enkelte arter vandrer inn i våre farvann fra naboland. Disse kalles ofte «dørstokkarter».

Det viktigste vi kan gjøre med fremmede arter er å være årvåkne, og rapportere funn til Havforskningsinstituttet. Kontakt oss gjerne på post@marinrep.no.