Heldigvis ikke havnespy

Foto: Dag-Roal Wisløf, Oslofjordens Friluftsråd

Havnespy er en av fremmedartene som truer Norskekysten og Oslofjorden. Derfor begynte vi å kaldsvette da Oslofjordens Friluftsråd meldte om et mulig funn på Nesodden.

Nesoddtangen, 17. september 2024

 

Havnespy er en japansk sjøpung (Didemnum vexillum) som har dukket opp langs Norskekysten de siste årene. Det første funnet ble gjort utenfor Stavanger i 2018, og siden er det gjort funn i Haugesund, Bergen, Førde og Måløy.

Etter at det ble gjort et funn på Koster på den svenske vestkysten i 20XX, har havforskerne vært bekymret for at havnespy også kan invadere Oslofjorden. 

Arten vokser raskt, og kan danne store matter på bunnen som kveler alt annet liv. Den sprer seg typisk som påvekst på båter og skip, og forskjellig utstyr som står i vannet. Derfor kan den teoretisk tilbakelegge store avstander i løpet av kort tid.

Da Dag-Roal Wisløf fra Oslofjordens Friluftsråd ringte oss tidligere i sommer for å melde om et mulig funn, ringte alarmklokkene. De hadde funnet noe som kanskje var havnespy, og var på utkikk etter mer informasjon. Vi satte dem i kontakt med Havforskningsinstituttet, og det ble samlet inn prøver. Disse har senere blitt analysert, og heldigvis var det falsk alarm denne gangen – de det hadde funnet var den naturlig hjemmehørende arten brødsvamp. Denne kan være svært lik, og nedenfor går vi gjennom forskjellene slik at man kan lære seg å se forskjell. Er man i tvil bør man imidlertid melde funnet til havforskningsinstituttet snarest mulig.

Selv om sjøpunger og svamp er to helt forskjellige dyr, kan det være vanskelig å se forskjell på dem.

Brodsvamp er typisk gul eller litt turkis i fargen, og har 

Forskerne har antatt at penselkrabben er reproduserende i Norge, og vårt funn av bittesmå babykrabber på Aker Brygge bekrefter dette.

Det første bekreftede funnet av pensekrabbe ble gjort på Tjøme i 20XX. Siden er arten dokumentert innerst i Oslofjorden og sør til Risør.

Basert på temperaturtoleranse forventes det at arten vil kunne etablere seg helt til Nordland.

Vi sendte våre ikke spesielt gode mobilbilder til Havforskningsinstituttet, og fikk svar fra forsker Vivian Husa. Hun kunne fortelle at Havforskningsinstituttet nylig var i Oslo, og fant de store mengder penselkrabbe på Fornebu og ved Ormøya. 

– Jeg tror det vrimler av penselkrabbe i indre Oslofjord nå, skriver hun i en e-post.

Husa forteller også at de fant flere hunner med rogn, så det er ingen tvil om at arten nå reproduserer i Oslofjorden.

Foto: Rikard Fröberg (CC BY-SA 2.0)

Forskerne ved Havforskningsinstituttet er svært glade for observasjoner fra dykkere, snorklere, fiskere og andre som observerer marine arter.

Hvis du har funnet noe du tror er en fremmedart, eller bare lurer på hva du har funnet, kan du melde dette inn i portalen Dugnad for Havet. Da vil havforskerne ta en kikk og gi deg tilbakemelding på hva du har funnet. Er du sikker på at du har identifisert riktig art kan du også registrere funnet på www.artsobservasjoner.no, som drives av Artsdatabanken.

Observasjoner av fremmede arter er spesielt verdifullt, fordi det hjelper forskerne til å holde øye med utbredelsen og mengden av disse. Altså er det bare å holde øynene åpne, og rapportere mistenkelige funn!