
Bærum Fjordhager
Bærum Fjordhager er et prosjekt eid av Akershus fylkeskommune og Bærum kommune, med Marinreparatørene som partner. Formålet er å etablere to marine nyttehager langs Bærumkysten.
I fjordhagene skal det dyrkes to arter det er mangel på i Oslofjorden, sukkertare og blåskjell. Begge artene er godt egnet som mat, de bidrar til å rense sjøen, og de kan brukes til jordforbedring. I tillegg binder de nitrogen og karbon, som det er for mye av i indre Oslofjord. Fjordhagene skal driftes av fjordbrukslag, foreninger der frivillige tar seg av drift og høsting.
Hva er en fjordhage?
En fjordhage er et akvakulturanlegg der det dyrkes to arter det er mangel på i Oslofjorden – sukkertare og blåskjell. Dette er såkalt lavtrofiske arter som er lavt i næringskjeden, og er viktige for å ta opp næringssalter og rense vannet. Artene dyrkes uten at man trenger å fôre dem eller tilføre noe, og bidrar dermed netto positivt for miljøet.
Sosialt og lærerikt


Et nytt habitat
Et av problemene i indre Oslofjord er mangel på habitater som gir gjemmesteder og gode oppvekstvilkår for for eksempel torsk. Dette skyldes for eksempel utbygging i strandsonen og etablering av mariner og flytebryggeanlegg. En fjordhage tilfører et nytt, tredimensjonalt habitat høyt i vannsøylen, og gir småfisk en mulighet til å skjule seg og finne mat.
Bra for Oslofjorden
Oslofjorden lider under store utslipp av nitrogen og andre næringssalter, som fører til algeoppblomstringer og forrykker balansen i økosystemet. Dette har blant annet ført til at det er store mengder lurv, ettårige trådalger, som kveler annet liv. I en fjordhage dyrkes sukkertare og blåskjell, to arter som er viktige for fjorden. De tar opp nitrogen og CO2, og renser vannet lokalt.


En ny måte å bruke fjorden på
Det er viktig at den oppvoksende generasjonen har et aktivt forhold til indre Oslofjord. I lys av forslagene om et nullfiskeområde innerst i fjorden trenges det nye måter å bruke fjorden på, og holde kontakten med naturen. En fjordhage bidrar til kunnskap og læring med fokus på bærekraftig dyrking av lavtrofiske arter.
Kunnskap og undervisning
Marinreparatørene driver opplysningsarbeid overfor publikum ved å stille på messer og arrangementer. Fjordhagene vil også bli en flott plattform for læring, og vi jobber med å utvikle et undervisningsopplegg som kan brukes i skolen, i kombinasjon med fjordhagene. Kunnskap om forholdene i Oslofjorden er svært viktig, og vil få større fokus i de kommende årene.


Hva er et fjordbrukslag?
En fjordhage kan driftes av et fjordbrukslag, en forening som kan bestå av frivillige med interesse for hav, miljø og bærekraft. Fjordbrukslaget drifter fjordhagen og sørger for at sukkertare og blåskjell blir høstet. Dette kan brukes til mat eller jordforbedring. Marinreparatørene kan bidra i prosessen med søknader og installasjon, og vi kan levere taresporer og blåskjell til fjordhagen.
Sukkertare og blåskjell
Dette er to av nøkkelartene i Oslofjorden. De spiller en viktig rolle i økosystemet, og er i tillegg en flott matressurs. De kan også med hell brukes til jordforbedring. Her kan du lese mer om hvordan vi dyrker sukkertare og samler inn blåskjellyngel.


Hvorfor er det viktig å høste?
Et av spørsmålene vi ofte får er hvorfor vi legger så stor vekt på å høste artene som dyrkes fjordhagen. Vi mener at aktiv høsting er en forutsetning for bærekraftig akvakultur, og nødvendig for å realisere det fulle miljøpotensialet. Ved å fjerne artene vi dyrker før de når slutten av sin livssyklus, sikrer vi både langvarig miljøgevinst og en sirkulær verdiskapning.

Prinsippskisse av en fjordhage, med bæretau som holdes oppe av bøyer. Illustrasjon: Odd-Øystein Johansen

Etablering av nye fjordhager?
Marinreparatørene er et kompetansesenter for regenerativt havbruk og marine nyttehager, og medlem i det europeiske nettverket Cool Blue Future.
Vi kan bidra med hjelp til organisering av fjordbrukslag, kontakt med kommunene, utredning av egnede områder, prosjektering og nødvendige søknader, samt med å sette opp selve anlegget og lære opp nye “fjordbrukere”. Vi kan også levere sukkertaresporer til utsetting fra vårt eget laboratorium på Nesoddtangen.
Vi jobber i dag med å få på plass finansiering, der intensjonen er at kommunene ikke skal ha utgifter i forbindelse med etablering og drift av nyttehager.